I artiklen Kend dine tarmbakterier kan du læse om tarmfloraens betydning for sundhed og velvære. Tarmbakterier og deres sammensætning siges at have en stor sammenhæng med vores immunforsvar, hjerne og en række sygdomme.
Spis tarmen i topform
Grøntsager, frugt, fibre og sunde fedtstoffer er gode kilder til et tarmboost. Tarmbakterierne udnytter nemlig antioxidanter og fibre til at vokse sig i antal og beskytte dig mod sygdomme.
Du vil opleve at være mindre oppustet, have bedre afføringsmønstre og generelt bare have mere energi samt bedre humør i hverdagen.
Asparges
Asparges er fyldt med præbiotiske kostfibre, som nogle bestemt typer tarmbakterier bruger som energikilde til at udvikle kortkædede fedtsyrer. Fedtsyrerne fungerer som brændstof ikke kun for hjerne, lever og muskler men også for tarmvæggens celler. Generelt virker de gavnligt på immunforsvaret, da fedtsyrerne har anti-inflammatoriske egenskaber i tarmen. Det er dog ikke alle tarmbakterier som producerer kortkædede fedtsyrer. Derfor er det vigtigt med en sund og varieret sammensætning af bakterier i tarmen.
Præbiotiske kostfibre er altså en slags kulhydrat, som tarmbakterierne benytter til at fremme udviklingen af de gode bakterier i tarmene, som derudover nedslår inflammation i kroppen.
Læs mere her KOSTFIBRE – HVAD ER DET, OG HVORFOR SKAL VI SPISE DEM?
Læs også disse opskrifter der er specielt udviklet til at styrke tarmen:
Opskriften
1 servering
Ingredienser
- 2 stk æg
- 1 knsp stødt muskat
- 1 knsp salt og peber
- 1-2 stilke frisk timian
- 4 stk asparges
- 3 skiver gedeost
- 1 håndfuld frisk koriander
- 2 spsk olivenolie til stegning
Næringsindhold
Kalorier
537
Fedt
46,3g
-Mættede fedtsyrer
13,3g
-Monoumættede fedtsyrer
26,3g
-Polyumættede fedtsyrer
3,88g
Kulhydrat
5,82g
-Sukkerarter
0,11g
-Kostfibre
5,26g
Protein
23,1g
Salt
0,68g
Fremgangsmåde
- Pisk æg sammen med salt, timian og stødt muskat.
- På en pande varmes olivenolien hvorefter æggemassen tilsættes og steges på lav varme
- Asparges skylles og placeres på æggemassen imens omeletten steges færdig
- Fold omeletten på midten hvorefter den placeres på en tallerken.
- Top med smuldret gedeost og friske koriander
Opskriften
1 servering
Ingredienser
- 2 stk æg
- 1 knsp stødt muskat
- 1 knsp salt og peber
- 1-2 stilke frisk timian
- 4 stk asparges
- 3 skiver gedeost
- 1 håndfuld frisk koriander
- 2 spsk olivenolie til stegning
Næringsindhold
Fremgangsmåde
- Pisk æg sammen med salt, timian og stødt muskat.
- På en pande varmes olivenolien hvorefter æggemassen tilsættes og steges på lav varme
- Asparges skylles og placeres på æggemassen imens omeletten steges færdig
- Fold omeletten på midten hvorefter den placeres på en tallerken.
- Top med smuldret gedeost og friske koriander