Når vi handler ind, støder vi på mange forskellige mærkningsordninger, og det kan ofte være svært at finde ud af, hvad de forskellige typer betyder. For at give dig svar på undrende, har jeg lavet en række indlæg, hvor du kan få beskrevet det enkelte mærke. Du kan se alle indlæggene i serien her.
Du har måske lagt mærke til det lille orange logo, der sidder på en række kornprodukter, og måske undret dig over, hvorfor et næsten helt hvidt brød kan få et fuldkornslogo, når rugbrødet ved siden af ikke har ét?
Det vil jeg forklare dig her.
Fuldkornslogoet
Fuldkornslogoet er ikke et statsejet mærke, men det bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Det er et logo, der er dannet på baggrund af et samarbejde mellem forskellige virksomheder, producenter og organisationer. Deres vision er at øge folkesundheden, og deres mission er at øge kendskabet til og tilgængeligheden af fuldkornsprodukter. Fuldkornslogoet er ikke et ernæringsmærke ligesom nøglehullet, men det skal være med til at fremme ét af de officielle kostråd (vælg fuldkorn).
Kravene for fuldkornslogoet
Fuldkornslogoet stiller ikke kun krav til produkterne, men også producenterne. Virksomhederne skal, afhængig af deres omsætning, betale et årligt bidrag på 50.000 kroner eller 25.000 kroner. Samtidig binder de sig til samarbejdet i minimum tre år.
Der stilles krav til produkterne inden for fuldkornsområdet, men derudover er der også krav til produkterne på andre områder. Produkterne inddeles i følgende kategorier:
- Mel, flager, gryn og knækkede kerner skal være 100 % fuldkorn udregnet ud fra produktets tørstof.
- Melblandinger må maksimalt indeholde to typer mel, hvoraf fuldkornsmel udgør mindst 60 % udregnet af produktets tørstof.
- Ris skal være 100 % fuldkorn udregnet ud fra produktets tørstofindhold.
- I morgenmadsprodukter samt müesli skal minimum 65 % af produktet være fuldkorn beregnet ud fra tørstofindholdet.
- Grød og grødpulver (for pulver før tilberedning) skal indeholde minimum 70 % fuldkorn beregnet ud fra produktets tørstofindhold.
- Brød og brødmix skal bestå af minimum 50 % fuldkorn beregnet ud fra produktets tørstofindhold, samt mindst 30 % fuldkorn af det færdige brød.
- Rugbrød, andre rugbaserede produktet og brødmix skal minimum indeholder 50 % fuldkorn beregnet ud fra produktets tørstofindhold, samt mindst 30 % fuldkorn af det færdige brød. Hertil skal indholdet af cerealierne i produktet være mindst 30 % fuldkornsrug.
- Knækbrød og skorper skal minimum have 60 % fuldkorn beregnet ud fra produktets tørstofindhold.
- I pasta og nudler skal minimum 60 % fuldkorn beregnet ud fra produktets tørstofindhold.
Men hvad så med produkter, der ikke er med i “logen”?
Et produkt kan på den måde godt leve op til Fuldkornslogoets krav uden at have Fuldkornslogoet. Det skyldes, at produktets producent ikke er med i samarbejdet. Omvendt kan et produkt, der kun lige lever op til kravene få logoet, når producenten er med i samarbejdet.
Det er et logo, som jeg synes, at man helt klart kan kigge efter i butikkerne, da det er en nem måde at få fuldkorn ind i sin kost. Det er en nem måde at sikre sig, at brødet eller pastaen er fuldkorn, men man skal stadig være opmærksom på, at det er en interesseorganisation og ikke et statsligt mærke.
Du kan læse mere om, hvad fuldkorn er her.