Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 600 gram frugt og grønt om dagen, gerne med hovedvægt på grønt. Men der er stor forskel på, hvilke grøntsager vi vælger. Måske har du undret dig over, hvorfor din mave stadig rumler som en anden damptromle, selvom du har spist en kæmpe salat fyldt med agurk, tomat og sprød iceberg. Forklaringen er i virkeligheden ganske simpel. Førnævnte grøntsager er det man kalder finde grøntsager. Hvis du vil være mæt i længere tid, skal du i stedet gå efter grove grøntsager.
Forskellen mellem fine og grove grøntsager ligger i deres indhold af kostfibre:
- Grove: mere end 2 g kostfibre pr. 100 g grøntsag
- Fine: mindre end 2 g kostfibre pr. 100 g grøntsag
Ikke dermed sagt, at man skal holde sig fra fine grøntsager! Slet ikke. Disse grøntsager indeholder ligeså mange gode og vigtige vitaminer og mineraler som grove grøntsager. Variation er kodeordet og alfa omega i en sund kost.
Der er dog visse fordele ved de grove grøntsager, såsom:
- Mæthed i længere tid
- Mindre sult
- Mere stabilt blodsukker
- God fordøjelse
Hvorfor grove grøntsager?
Kostfibrene i de grove grøntsager medfører en større mæthed, der varer længere. Du er ikke sulten efter en lille time, som kan opleves efter en salat på iceberg, tomater og agurk. De grove grøntsager er med til at regulere appetitten og stabilisere blodsukkeret, hvilket medfører mere energi. Den pludselige trang til søde sager, som kan forekomme ved lavt blodsukker, mindskes.
Endnu en fordel ved grove grøntsager er, at de er med til at forbedre fordøjelsen. Risikoen for forstoppelse mindskes, da tarmene får noget at arbejde med. Kostfibre har en evne til at suge væske, hvorfor de vil svulme op og skabe en geleagtig konsistens. Dette gør det nemmere for maden at komme igennem tarmsystemet. Du kan læse mere om kostfibre her.
Grove grøntsager skaber altså en god passage i systemet og giver en større følelse af velvære. Således, nyd de grove!
De grove grøntsager omfatter:
- Rodfrugter, fx gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak
- Forskellige typer kål, fx broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål
- Bælgfrugter, fx ærter, kikærter og bønner
De fine grøntsager omfatter:
- Frugter, fx tomat, agurk, peberfrugt og squash
- Bladgrøntsager, fx salat, bladselleri og spinat
Kilder: altomkost.dk, Ernæringsfysiologi – en grundbog