Er du også en af dem, som gerne vil lave din mad selv, men synes det er lidt besværligt? Jeg er selv vild med tips og tricks i køkkenet, som gør madlavningen lidt nemmere og mindsker madspild, så her kommer min top ti.
God fornøjelse 🙂
Klud under skærebrættet
Mange synes, det er irriterende at skulle hakke grøntsager eller andet, fordi skærebrættet karter rundt på bordet. Hvis du vrider en karklud op og folder, så kan du lægge den under skærebrættet, så det står fast. Det gælder både hvis det er lavet af træ og plastik.
Køb en minihakker
Hvis du ikke gider at skære løg, fordi du ikke orker den sentimentale farvelfest, dine øjne holder, så køb en minihakker. Så kan du bare komme løgene i og trykke på en knap, så er det klaret. Den kan også bruges til andre grøntsager og er især smart, hvis man gerne vil have det helt puréret til for eksempel at komme i pandekager, vafler, boller eller kødretter.
Drop citronpresseren
Når du skal bruge saften fra en citron, så skær den over og brug den ene hånds fingre som si for kernerne, mens den anden hånd presser citronen sammen. Så slipper du for at skulle finde citronpresseren frem og have det ekstra opvask.
Minirivejern
I stedet for at skulle finde det store rivejern frem, når du bare lige skal rive lidt citronskal, muskatnød eller ingefær, kan du bruge et minirivejern. Det er så lille og overskueligt.
Køb økologisk
Hvis du køber økologiske grøntsager, så behøver du ikke skrælle dem, men bare skylle dem. Mange tror ikke, man kan spise skrællen på for eksempel græskar, jordskokker, rodfrugter og så videre, men det kan du sagtens – faktisk gemmer der sig ekstra mange vitaminer og kostfibre deri.
Isterningeposer med fløde
Nogle gange synes jeg en fløde er for stor, fordi jeg som regel kun skal bruge en lille smule. Så fandt jeg ud af, at man bare kan hælde fløde i isterningeposer og putte dem i fryseren – så tager man bare et par frosne tern ud og smider i retten, når det er.
Clean on the go
Hvis du ikke har opvaskemaskine, kan opvasken blive en stor grund til. at man ikke rigtig orker at lave mad. Så hver gang du er færdig med især de store ting som en gryde, spækbræt, skål eller pande, så vask det op med det samme. Tit skal tingene jo faktisk bare lige skylles, hvis man gør det med det samme, og der ikke har været kød eller fisk på. Men når man først tager opvasken efter maden eller dagen efter, så har madresterne sat sig fast og er blevet et større projekt end nødvendigt.
Brug samme skål
Igen for at få mindre opvask, kan du bruge samme skål i stedet for flere. Hvis du laver en tærte, så brug skålen, du har lavet dejen i, til at have grøntsagerne i mens bunden forbager og til sidst til at have de sammenpiskede æg i, når grøntsagerne er hældt i formen.
Hvidløgspuré
Hvis du godt kan lide hvidløg i din mad, men synes det er irriterende at skulle pille og presse hvidløgene samt gøre hvidløgspresseren rent, så brug hvidløgspuré. Det smager ikke ligeså kraftigt, men er dejlig nemt. Det kan købes i alle grønthandlere og orientalske supermarkeder.
Madspildsretter
Hvis du har en kedelig rest af nogle grøntsager, så brug dem for eksempel i kødsovs, frikadeller, wok eller suppe. Jeg har hørt om mange, der laver ‘væltet køleskab’ hver søndag for ikke at smide en masse mad ud. Du kan nærmest komme alle slags grøntsager i en kødsovs, endda uden det giver smag – og så er det en nem måde at få lidt ekstra grønt.