Når du handler ind i supermarkedet, så støder du nok ofte på udtrykket ’sukkerfri’ eller ’uden tilsat sukker’, når du står foran slikket eller marmeladerne. Det kan være svært at vide, hvad det præcist er, de to betegnelser betyder. Eller alle de andre udtryk med hensyn til sukkerindholdet. Derfor vil jeg nu prøve at forklare de noget indviklede satser, som producenterne skal overholde, for at de må bruge disse betegnelser.
Sukkerfri eller uden sukker
’Sukkerfrit eller ’uden sukker’ må bruges på produkter, hvor sukkerindholdet højest er på 0,5 gram sukkerarter per 100 g/100 ml. ’Sukkerfrit’ eller ’uden sukker’ dækker ikke over sødemidler, og som det er tilfældet med light sodavand, så må producenten her godt skrive, at produktet er ’uden sukker’.
Ikke tilsat sukker
’Ikke tilsat sukker’ eller ’uden tilsat sukker’ må bruges på produkter, som ikke er tilsat sukkerarter (mono- og disakkarider). Betegnelsen bruges også på produkter, som ikke er sødet med andre typer søde fødevarer, som for eksempel sirup eller frugtkoncentrat.
Hvis produktet naturligt indeholder sukkerarter, så skal der blot oplyses, at produktet er ’med et naturligt indhold af sukker’. Igen må producenten gerne bruge sødemidler i produktet.
Nogle producenter bruger også andre betegnelser
Som for eksempel ’lavt indhold af sukker’, hvor produktet højest må indeholde 5 gram sukkerarter per 100 gram fast fødevare, eller højest 2,5 gram sukkerarter per 100 ml drikkevare.
Eller udtrykket ’reduceret indhold af sukker’ samt ’mindre sukker’. I disse tilfælde skal produktet være reduceret med mindst 30 % af sukkerarterne i forhold til lignende produkter uden et reduceret indhold af sukkerarter. Producenten må ikke lave denne beregning ud fra egne ”almindelige” produkter. De skal laves ud fra et repræsentativt udsnit af markedet inden for denne produktkategori. Hertil skal energiindholdet i produktet være lavere eller tilsvarende andre sukkerreducerede produktet i samme fødevarekategori.
Men hensyn til betegnelserne light eller let, så kan det være angående både fedt og sukkerindholdet, der henvises til. Du kan læse mere om procentsatser og fedtfattige produkter her.
Alle disse betegnelser kan være rigtig svære at huske, når man står i supermarkedet, og derfor findes der heldigvis en guide i forhold til sukkerindholdet, nemlig nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket indikerer, at indholdet af sukkerarter i produktet højest må være på 13 gram sukkerarter per 100 g, og 9 gram per 100 gram må være tilsatte sukkerarter. Derudover må der IKKE være sødestoffer i nøglehulsmærkede fødevarer.
Du kan læse mere om nøglehulsmærket her.