Morgenmad er et omdiskuteret emne; skal den spises eller ej, og hvordan bliver der tid til at lave noget lækkert, når det er skønt at sove længe? Dette indlæg sætter fokus på vigtigheden af morgenmaden, og giver dig inspiration til, hvordan du starter dagen med et smil, en omgang morgenmad og en glad krop.
Hvorfor er morgenmaden vigtig?
På dansk henviser ’morgen’mad til, at den spises om morgenen. Problemet for mange er, at de ikke er sultne dét øjeblik, de slår øjnene op. Og når det kræves at være hurtigt ude af døren for at møde tidligt på arbejde, glemmes dagens første måltid ofte. Derfor er der mange der ikke spiser morgenmad. For nogen fungerer det fint, men det for andre leder til de efterfølgende spiser “uhensigtsmæssigt”, når der endelig er tid/lyst til at spise. På det punkt kan mange opleve, at kroppen altså bare ikke helt enig med hjernen!
På engelsk hedder dagens første måltid ’breakfast’, hvilket henviser til, at nattens faste brydes. Derfor, uanset hvornår på dagen du spiser dit første måltid, vil du på det tidspunkt bryde fasten, og så er det pludselig ikke ligemeget, om du spiser et solidt, godt måltid eller et stykke wienerbrød.
Dagens første måltid sætter gang i tarmsystemets næringsoptagelse samt en masse hormoner, der blandt andet styrer blodsukkeret. Dette er vigtigt, da et stabilt blodsukker er elementært for en sund og stabil krop. Derfor siges det, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid da det reelt styrer, hvordan du spiser resten af dagen, hvis ikke du er opmærksom på dine vaner. Altså er tidspunktet for dagens første måltid knap så vigtigt som sammensætningen.
Tips til sund, lækker og nem morgenmad
En solid morgenmad er ikke ensbetydende med, at vækkeuret skal ringe en time tidligere. Ofte kan det meste forberedes aftenen før, så det kun er et minimum af tilberedning, der skal til, når du skal spise. Der er selvfølgelig også de hurtige løsninger, og dem har vi også inkluderet:
Omeletter/spejlæg/røræg/frittata – æg, æg, æg
Æg er fantastisk næringsrige, smager godt og er nemme at tilberede
Pisk for eksempel et par æg med lidt mælk og hakkede, farverige grøntsager
Steg på panden i olivenolie
– Ingredienserne kan piskes, hakkes og blandes aftenen i forvejen
Læs også: Sød morgenmadsomelet
Grød! – Som kan varieres uendeligt
Mix gryn og vand i forholdet 1:2, kog op og spis med mælk og smørklat
Eller prøv en mere spændende variation:
Gryn: Havregryn, speltflager, hirse, grødblandinger etc.
Drys: Æbletern, bananskiver, hakkede nødder, bær etc.
Krydderi: Kanel, lakrids, vanille, kardemomme, kokos etc.
– Proteintip: rør et æg i, når grøden er næsten færdig (det smages ikke)
Prøv fx denne opskrift: Proteinrig havregrød med chia og chokolade
Kniber det med tiden, så prøv det fantastiske koncept: ’overnight oats’. Prøv fx denne opskrift: Overnight oats med rug og honning
Smooooooooothies
Bland dine yndlingsbær og -frugter med væske aftenen før, blend om morgenen og nyd en vitaminbombe på vej ud af døren.
Personlige favoritter:
– Banan, jordbær, appelsinjuice
– Banan, blåbær, mælk
– Banan, appelsin, mango, mælk
– Brombær, jordbær, kokosmælk
Pift den med:
Havregryn, vaniljepulver, gojibær, lakridspulver etc.
Frossen broccoli/spinat for ekstra, skjult grønt (ski’ smart!)
Sunde olier (fx avocado) der røres i, når den er færdig
Gør den evt. tykkere og spis den med ske og drys!
Læs også: Challenge: den grønne smoothie
Læs også: Frisk morgenmad: smoothiebowl
Klassikeren: brød og pålæg går aldrig af mode
Vælg fuldkornsbrød og prøv disse kombinationer i morgen:
– Øko peanutbutter og banan/æble (salt og sødt/syrligt)
– Naturel smøreost med friske bær (cremet/syrligt)
– Røget laks og frisk dild (salt/krydret)
– Lækkert pålæg og peberfrugt (salt/crispy)
Læs også: Proteinboller
Søger du mere inspiration, har vi en morgenmadskategori på bloggen med alt, hvad du behøver for en god start på dagen.