Der findes mange gode råd, når du skal lave mad, men det vigtigste køkkenhygiejneråd af alle må være:
Husk at væske hænder!
Din middag kan være nok så fantastisk, men hvis hele selskabet bliver syge, så kan det være lige meget!
Hvis du selv har en god køkkenhygiejne, så kan du mindske din risiko for at blive syg af din mad. Det er ikke svært at have en god køkkenhygiejne, og det kræver kun få huskeregler. Lad os starte allerede, når varerne kommer med hjem.
Når varerne kommer hjem
Kom ikke indkøbsnet eller plastikposer på køkkenbordet, men hold dem på gulvet eller et separat bord, hvor der ikke spises på. Posen kan have mange bakterier på sig, og derfor vil man kunne risikere, at den vil overføre disse til de flader, vi senere skal lave mad på.
Når varerne er kommet i køleskabet, så sørg for at vaske hænder, da supermarkeder kan være store bakteriebomber.
Gode huskeregler i køkkenet
- Vask hænder – hellere en gang for meget end en gang for lidt
- Fjern alle former for smykker, som for eksempel armbånd, ure og ringe
- Brug forklæde og viskestykker, som efterfølgende smides til vask
- Hold råvarer som råt kød og grøntsager adskilt
- Brug aldrig samme spækbræt eller kniv til kød og grøntsager
Den korrekte håndvask tager cirka 10-15 sekunder som minimum.
På billede herunder kan du se, hvordan det gøres.
Undgå sygdom
Hvis du husker på disse simple regler, når du laver mad, så kan du sikre dig et langt stykke af vejen. Men for at være helt sikker, er der også nogle praktiske råd, som er vigtige:
- Skift karklud og viskestykker dagligt
- Sørg for, at madens centrumtemperatur er varmet op til minimum 75 grader
- Nedkøl resterne fra 65 grader til 10 grader på max tre timer
- Optø altid frosne madvarer i køleskabet ved max 5 grader
- Hvis du har sår eller rifter på hænderne, så brug altid handsker
- Sæt håret op, når du laver mad
Telefonen
Husk at din telefon også er fyldt med bakterier, og da vi ofte har opskrifter herpå, så er det vigtigt at vaske hænder efter hver gang, du har rørt ved telefonen. Tænk også over, hvor mange bakterier du overfører til telefonen ved at røre ved den under madlavning.
Skriv endelig en mail til mig på tine@carrotstick.dk, hvis du har spørgsmål.
Hvis du gerne vil læse flere gode råd til dine køkkenskills, så kan du se alle indlæggene i serien her.