De fleste deodoranter på markedet indeholder aluminiumsalte – fordi det er effektivt til at forebygge svedlugt i armhulen. Det går praktisk talt ind og lukker for svedkirtlen. Om det i sig selv er sundt, kan diskuteres. Men der er muligvis et større problem i forbindelse med brugen af aluminium på kroppen, nemlig, at hvis vi får for meget aluminium, kan det være sundhedsskadeligt.
Sundhedsskadeligt hvordan?
Vi bliver “udsat” for aluminium hver dag. Det forekommer naturligt i vand og fødevarer. Desuden får vi det igennem visse typer medicin og igennem kropspleje og make up. Og under kropsplejen har vi deodorant. Studier peger på, at den mængde aluminium vi får fra deodoranter, er meget høj. Denne høje dosis har igennem videnskabelige forsøg indikeret, at aluminium kan give skader på centralnervesystemet og muligvis er en faktor i forhold til udviklingen af brystkræft. Men det skal understreges, at den videnskabelige dokumentation ikke er særligt tung. Alligevel har man i Norge valgt at opfordre befolkningen til at begrænse brugen af aluminiumsholdige deodoranter.
Skal du undgå deodoranter med aluminium?
Eksperter mener, at sundhedsrisikoen blegner i forhold til andre betydelige sundhedsrisici, såsom inaktivitet, rygning, for dårlig kost og for meget alkohol.
Men hvad skal vi så bruge denne information til? Om 20 år er der sandsynligvis lavet mange flere studier – og nogle vil stadig pege i den ene retning, og andre i en anden. Derfor er det op til dig som forbruger, at tage et valg for dig selv. Personligt har jeg valgt at bruge aluminiumsfri deo i hverdagen, og nøjes med at bruge en aluminiumsholdig til fest. Bare for at være på den sikre side.
Hvis du overvejer at droppe den aluminiumsholdige deodorant, skal du være opmærksom på, at det kræver en tilvænningsperiode. Deodoranter uden aluminium i, er i sagens natur ikke lige så effektive. Jeg har her fået 8 gode råd til overgangsfasen, fra Malene fra Greenskin.dk:
Gode råd til overgangsfasen
– Drik mere vand eller urte-te – gerne 2-3 liter
– Vask dig grundigere under armene – gerne med en svamp
– Vælg tøj af naturlige materialer (f.eks. bomuld, bambus, silke). Syntetiske materialer lader ikke huden ånde i samme grad som naturlige stoffer – og har en tendens til at holde på svedlugt
– Vælg tøj der sidder løst i armhulen i overgangsfasen
– Spis sundere og færre bearbejdede fødevarer – renere mad giver mindre kropslugt
– Sved det ud: træn hårdt og få nogle ordentlige svedeture eller tag en tur i sauna
– Giv din nye deodorant mindst en uge før du beslutter, om du kan leve med den
– Skift gerne mellem 2-3 mærker, så du ikke altid køber den samme – det virker mest effektivt for mig
Her får du et udvalg af de aluminiumsfri deodoranter der findes på markedet
Til kvinder
LA ROCHE POSAY Physiological 24h Deodorant. 50 ml – 95 kr.
WELEDA Citrus Deodorant. 100 ml – 105 kr. / 30 ml – 69 kr.
MATAS Deodorant Stift. 50 g – 31,95 kr.
CATTIER Deodorant Spray. 100 ml – 69,00 kr.
Til mænd
LAVERA Men Sensitiv Deo Roll-On. 50 ml – 79,00 kr.
MATAS Men Deostick 75 ml – 49,95 kr.
B COM BIO Deodorant Roll On Men. 50 ml – 89,00 kr.
Kilder: webmd.com, Miljøstyrelsen – mst.dk, dr.dk
Fotos: Mildh Beauty Press, cocooncenter.co.uk, pravera.co.uk
Hvad skal man kigge efter på ingredienslisten, hvis man vil tjekke sin egen? 🙂
Du skal kigge efter aluminium chlorohydrate, aluminium chloride eller aluminium zirconium 🙂
Så vil jeg gerne tilføje “Sanex zero %” til listen – den er heller ikke antiperspirant 🙂
Jeg vil også tilføje en til listen, som hverken indeholder aluminium eller parabener, Colosé Deospray Antibac, den ligner en myggespray, men det er nu rart at vide, at man ikke kommer skadelige ting på huden.
http://colose.dk/shop/deo-spray-antibac-407p.html
Fedt, tak Stine! Vh Marie