Det kan koste mange overvejelser og tid at vurdere, om fitnesscenteret er et behagelig sted eller et sted man helst vil undgå.
Frygten for, at andre glor på dig mens du træner, ”hvad tænker de mon?”, ”kigger de på, om jeg nu laver øvelsen rigtigt?” For ikke at tale om den jungle af mulighederne i forhold til valg af maskiner i centeret; hvilke skal du bruge og ikke bruge? ”Har jeg det rigtige tøj på?” og ”Puha den øvelse er virkelig hård, men hende ved siden af løfter flere kg end mig, mon jeg har for lidt på?”.
Alle disse tanker kan være så udmattende og demotiverende, at du når at blive træt, inden du kommer afsted. Som personlig træner oplever jeg alle disse tanker og spørgsmål fra mine klienter hver eneste dag. Jeg plejer at stille dem spørgsmålet: ”Lad os lige kigge engang rundt på alle de andre, der er i gang med at træne, kigger de herover lige nu?”. Oftest er der ikke en eneste, der kigger, de har nemlig travlt med at nå deres eget mål og er optaget af deres egen træning.
De fleste mennesker er heldigvis søde og venlige og vil helt bestemt hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, for eksempel hvordan en maskine virker. Husk på, at alle skal starte et sted, og hvis aldrig de kommer i gang, når de ikke deres mål. Det gælder også dig. Lige meget om motivationen er velvære, fysisk formåen eller et særligt udseende.
Derfor har jeg nedenfor skrevet nogle tips til, hvordan du bedre kan ruste dig til en tur i fitnesscenteret.
Sæt dig et mål
Det er vigtigt, at du sætter dig et realistisk og konkret mål. Vil du træne to eller tre gange om ugen de næste tre uger? 14 dage til en måned er en overkommelig tidshorisont, derefter kan du altid sætte dig et nyt mål. Hæng det eventuelt op på dit køleskab.
Tidspunktet skal være fastsat
”Jeg starter på mandag” har du sikkert hørt dig selv eller andre sige før. Start eventuelt en anden dag end mandag, hvis du ved, det ikke virker for dig.
Find gerne ud af, hvornår du har mest energi på dagen, om du skal træne før arbejde, formiddag, eftermiddag eller aften. Hvis du ikke bryder dig om et center, hvor der er mange mennesker i, bør du vælge et tidspunkt på dagen, hvor det ikke er primetime. Det er det med sikkerhed om eftermiddagen, til gengæld er det næsten tomt om formiddagen.
Træningstøjet skal udvælges særligt og pakkes ned på forhånd
Sørg for at have behageligt tøj på, du har det godt i. Det behøver ikke være de nyeste Nike sneaks eller Stella Mccartney tights. Tag gerne en trøje/t-shirt på, du kan svede i, hvide og korte trøjer er både gennemsigtige og upraktiske. Hvis du laver mavebøjninger vil trøjen ryge op, og det kan føles ubehageligt og afbryde din træning.
Sørg desuden for at pakke din træningstaske dagen før, og stil den klar ved din hoveddør, så du ikke glemmer den.
Det bør være sjovt at træne
I stedet for allerede på forhånd at gennemtænke alle skrækscenarierne om, hvor hårdt det bliver, og hvor kedeligt løbebåndet er, så tænk positivt. Hvis du synes løbebåndet er kedeligt, så vælg motionscyklen, romaskinen eller crosstraineren. Husk, hvis du er nybegynder, behøver opvarmningen alligevel ikke vare længere end ti minutter.
Sæt din yndlingsmusik på, stil dig foran tv’ét eller hør radio. Du kan også høre en veninde/ven/kollega/familiemedlem/mand/hustru, om de ikke vil være din træningsmakker. I behøver ikke nødvendigvis lave de samme øvelser, men bare dét, at i er to, kan gøre det meget sjovere at komme af sted og træne.
Ømhed i starten er normalt
Når du er nybegynder, vil du blive ekstra øm dagene efter et træningspas, men efter noget tid aftager det. Det er på ingen måde farligt at mærke muskelømhed, tvært imod ved du blot, at din krop restituerer og er ved at gøre dig stærkere. Hvis du mærker en anden form for smerte, og det føles helt forkert, bør du naturligvis være opmærksom på, at du ikke har fået en skade. En af fordelene ved træning i maskinerne er, at der er relativ høj grad af sikkerhed.
Få et træningsprogram
Noget af det vigtigste, du kan gøre, for at få en god oplevelse i fitnesscenteret, er, at have et træningsprogram, der er udarbejdet af en professionel. Det er nemlig ikke helt lige meget hvilken rækkefølge, du laver øvelserne i. Vælg et træningsprogram, som er bygget med henblik på progression. Det vil sige, du med sikkerhed rykker dig mod dit mål og ikke blot skal op og træne for træningens skyld, men for din egen. Som nybegynder vil jeg anbefale et fuldkropsprogram, som du kan træne to til fire gange om ugen.
God træning 🙂
Kære Carrotstick,
Jeg synes I rammer det spot on i forhold til, hvilke elementer, som er væsentlige, når man gerne vil i gang med træning! Noget af det, som jeg også selv anbefaler mine egne klienter ( i forlængelse af det i også skriver), så er det at have faste træningstider med en ven/veninde. Det sociale element i at træne, har jeg oplevet, kan være en kæmpe motivator, når man er ny :-).
Anyway, tak for nogle rigtig fine artikler, det er en fornøjelse at følge med på siden!
Mvh. Niels
http://www.nielstraining.dk
Hej Niels
Godt at høre! Mange tak for din feedback 🙂
Mange hilsner
Marie
mit største problem er helt klart at være for ivrig efter at gå i fitnesscenteret 🙁 tanken om at være der som nybegynder og derfor ikke rigtig vide en masse og andre mennesker at være der og se mig… det skræmmer mig faktisk, og det samme gælder at løbe udenfor eller alt det, hvor andre kan se mig… og at træne derhjemme er ikke en mulighed.)
Hej Stacy. Tak for din besked. Jeg forstår hvad du skriver ift. at træne offentlige steder. Måske alternativet er at træne på måtte hjemme på gulvet? Evt. supplere med nogle mindre vægte.
En anden mulighed er at undersøge forskellige holdtræninger, hvor du evt. kan stille dig lidt i baggrunden….
Håber det lykkedes for dig 🙂
Bedste hilsner, Caroline.