En grøntsag som jeg længe har følt mig udfordret af i forhold til mængden af madspild er broccoli. Når buketterne er skåret fra, står jeg tilbage med stokken, som jeg aldrig helt har vidst, hvad jeg skulle stille op med. Medmindre der har været nogle gnavere i huset, som jeg kunne fodre den til… Broccolistænglen har en grov tekstur og smager lidt bittert. Det er først nu, at jeg har lært, at der faktisk er masser af muligheder for at bruge den i madlavningen. For du kan sagtens spise stokken både rå og tilberedt!
Sådan håndterer du broccolistokken
Start med at skylle broccolistokken godt og rense den for skidt ved ”knasterne”. Tør den, og skær det yderste lag af stokken med en god kniv. Gør det på et skærebræt og ikke i hånden. Den smutter nemt, hvis du bruger en lille urtekniv. Skær det groveste ydre af, så du har en stok uden knaster. Skyl den godt – nu er stokken klar til brug! Hvis du ikke bruger stokken med det samme, kan du også klargøre den og pakke den ind i film og opbevare den i en uges tid, eller til du har et par stykker. Faktisk kan du behandle og udnytte blomkålsstokken på samme måde.
Det du har skåret fra at stokkens ydre, kan du gemme til fond, grønsagssuppe og eller mos og puré (både kogt og rå).
Forskellige måder at tilberede broccolistokken
Broccolistokken kan både spises rå, den kan dampes og blancheres, steges og endda bages. Der er faktisk ingen begrænsninger her! Tænk på den som en gulerod og anvend den ligeså.
Stokken kan sagtens spises rå, selvom den er grov. Kompenser for den grove tekstur ved eksempelvis at rive stokken til råkost eller ved at skære den i små tern. Hvis du synes, at det er for groft at tygge på, kan du ganske kort dampe eller blanchere ternene. Så får de også en lidt grønnere farve. At marinere råkosten i en smule syre fra en ganske almindelig olie-eddike dressing kan også blødgøre teksturen.
Det er også en mulighed at skære eller snitte stokken i tynde stave – skære den julienne og stege dem, eksempelvis som man gør med gulerødder i wokretter. Stokken kan også sagtens bages, enten skåret som fritter, tynde chips eller revet – vendt i olie og krydderier. Du kan også fint anvende stokken, når du laver måltider af dine rester, eksempelvis i tærter, rösti, forårsruller eller brød.
LÆS OGSÅ: Salat af lilla spidskål, broccolistok, urter og dadler
LÆS OGSÅ: Skøn grøntsagsmos med rodfrugter og broccolistok
Inspiration til anvendelse i madlavningen
- Salater og råkost – revet, i tern eller strimlet
- I brød eller pizzabunde – revet og tilsat dejen
- Fritter – bagt med olie og krydderier
- Rösti – revet og blandet med eksempelvis pastinak og æg
- Tærter og forårsruller – revet eller ternet
- Wokretter og stegte retter – snittet i strimler eller bånd
- Suppe – kogt og blendet
- Chips – enten snittet i tynde skiver på mandolinjern eller revet
- Hummus med broccoli – blendet, evt. kogt i tern på forhånd
- Mos, eksempelvis i kartoffelmos – kogt og blendet
“Del med din veninde”?! Nu havde jeg ellers lige bildt mig selv ind, at jeg som mand også kunne interessere mig for madlavning. Æv.
Hej Martin,
Tak for din fine besked 🙂 Jeg håber at du ved at du kan dele den med hvem som helst. Dejlig weekend til dig.
Nå men så er jeg glad for, at jeg er veninde med min søn. HAN vil synes, at det er interessant !
(Tåbelig vinkling fra jeres side.. )
Hej med dig 🙂 Jeg håber at du ved, at du kan dele siden med hvem du har lyst til. Du ønskes en dejlig aften.
De bedste hilsner fra Carrotstick