Lige meget om du har dyrt eller billigt udstyr, kan der være penge at spare i længden ved at passe godt på sit grej. Her taler jeg både om knive, skærebrædder, køkkenmaskiner, gryder og pander. Sæt dig ind i, hvad dine produkter kan tåle og hvordan du vedligeholder dem. Jeg vil i dette indlæg gennemgå det mest anvendte udstyr i de danske køkkener, som kræver ekstra opmærksomhed.
Gryder og pander
Slip-let pander og gryder
De fleste er efterhånden blevet afhængige af slip-let pander og gryder. Coatingen gør, at det er dejlig nemt at gøre rent og maden brænder ikke fast. Men slip-let belægninger kræver særlig opmærksomhed, hvis du altså ikke har råd til at købe nye gryder og pander hver tredje måned. Her får du først fire gode råd til at passe på dine coatede gryder og pander.:
Brug bløde redskaber
Brug bløde redskaber på panden. De skal være af træ eller kunstof, som på billedet her. Metalredskaber er et no-go.
Vent med at tænde for varmen
Tænd først for blusset, når du er klar til at lægge maden på panden, eller hvis maden allerede ligger på. Panden kan ikke tåle at stå “tom” på varmen. Vær desuden opmærksom på, at en slip-let pande kun kan tåle max 250 grader. Så tænd altid din pande/gryde på lidt over halv varme, og skru ikke op på max (med det samme). Hvis dit komfur eksempelvis har en skala på 1-9, så tænd på 5-6 stykker.
Vask med opvaskemiddel
Vask din slip-let pande eller gryde efter brug med en omgang opvaskemiddel. Den skal ikke i opvaskemaskinen.
Sådan fjerner du misfarvning
Har gryden eller panden fået en brunlig farve, så skyldes det højst sansynligt æggehvidestof. Se i denne video hvordan du fjerner det.
Skærebrædder
Træ
Vask altid dine skærebrædder af træ i hånden. De tåler ikke opvaskemaskine. Du bør heller ikke lade dit skærebræt ligge i vasken, da du kan risikere at vandet får dit skærebræt til at flække. Farvel Skagerak skærebræt 🙁
Til gengæld er det en god idé at overhælde dit skærebræt med kogende vand, for at fjerne de bakterier der sætter sig. Jeps, der vil altid sætte sig bakterier i det bittesmå revner. Efter du har overhældt det med kogende vand, vasker du det i lunkent vand med sæbe. Derefter kan du passede give det en tur med omgang almindelig olivenolie på en ren klud. Gnub det godt ind og så er skærebrættet som nyt, og holder endnu længere. Afhængig af hvor ofte du bruger dit træ-skærebræt bør du skolde skærebrættet jævnligt. Men du kan sagtens lade et par måneder gå mellem du giver det olie.
Plast
Langt de fleste skærebrædder i plastik kan godt tåle en tur i opvaskemaskinen. Vær dog opmærksom på at nogle skærebrædder med tiden kan blive bøjede og få misfarvninger, hvis du ikke er opmærksom. Hvis du indstiller opvaskemaskinen til meget høje temperaturer, kan dette medføre at skærebrættet bliver bøjet. Og hvis du har lavet noget mad med eksempelvis tomat eller gulerødder og ikke har skyllet tingene af godt nok, kan skærebrædder af plastik blive misfarvede i opvaskemaskinen.
Men du bør være særligt opmærksom, når det gælder hygiejne. Skærebrædder der er brugt til kød bør du vaske op i hånden. Hvis du vælger at putte det i opvaskemaskinen, så sørg for at skylle det grundigt under den varme hane. Det samme gælder ved skærebrædder der er brugt til grøntsager med jord på.
Køkkenknive
Vask dine køkkenknive i hånden. De bliver sløve af at komme i opvaskemaskinen. De bør vaskes lige efter du har brugt dem og helst med en blød opvaskebørste eller svamp. Undgå skære i meget hårde fødevarer såsom frosne ting. Du kan risikere at du knækker fliger af kniven. Et godt tip er, at lad være med at bruge mærkelige agregater til at gøre dine knive skarpere – strygestål er det bedste. Se hvordan du gør i videoen.