Der findes efterhånden flere og flere veganske alternativer til de klassiske retter. Flødekartofler er en af de meget populære klassiske retter – og med god grund. Derfor skal den ret selvfølgelig også veganiseres, så alle kan nye godt af den skønne “comfort food”, som flødekartofler er.
Den opgave tog vi på os, og vi har nu udviklet en så god opskrift på veganske flødekartofler, at du ikke vil komme til at savne den originale variant! “Fløde”delen af retten er lavet på plantefløde samt lidt plantemælk, som er krydret med en masse lækre krydderier. Derudover er der tilføjet stegte løg og porre til fadet, som bare giver retten det ekstra! Der er godt med smag pakket ind i denne opskrift – så du går altså glip af noget, hvis du ikke prøver den af!
Det er forskelligt, hvor meget “sovs” folk kan lide i deres flødekartofler. Nogle vil gerne bare have den cremede konsistens omkring kartofler og andre, kan godt lide, der er lidt ekstra flødesovs ved. Derfor er der forskellige muligheder i opskriften alt efter, hvilken variant du er til. Brug for eksempel 3 dl plantemælk, hvis du godt kan lide, de er sovsede og 1 dl, hvis du ikke er til ekstra sovs – og 2 dl for en mere “almindelig” konsistens.
Flødekartofler er som oftest en del af med måltid mere flere komponenter – hvis du vil have nogle idéer til, hvad du kan parre dine flødekartofler med, for at lave det til et helt måltid, kan du tjekke disse opskrifter ud:
Som køderstatning:
En salat som tilbehør:
Velbekomme 🙂
Opskriften
4-6 personer
Forberedelse: 20 min / Tilberedning: 60-70 min / I alt: 90 minutter
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 500 ml plantefløde (vi brugte havrefløde)
- 1-3 dl plantemælk (brug en af de tykkere plantemælk helst - mandel-, soya- eller ærtedrik)
- 2 stk store løg
- 1 bundt (3 stk) porrer
- 3-4 tsk salt
- 0,5 tsk peber
- 1 tsk timian
- 2 tsk paprika
- 1 tsk hvidløgspulver (valgfrit)
- 2 tsk løgpulver (valgfrit - men meget anbefalet)
- 1 tsk boullionpulver (valgfrit)
- 2 spsk gærflager (valgfrit - men meget anbefalet)
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Start med skære løgene og porrene ud
Steg dem på en pande, til de er blevet bløde
Vask og skær kartoflerne i tynde skiver
Lav “fløde”blanding ved at tilføje plantefløde, plantemælk, alle krydderier og gærflager til en skål
Pisk det godt sammen
I et fad læg skiftevis kartofler og porre-/løgblanding i lag, indtil der ikke er mere tilbage
Hæld så “fløde”blandingen ud over kartoflerne
Bag i ovnen i 60-70 minutter
Tjek efter med en skarp kniv, om kartoflerne er færdige
Server evt. med persille og forårsløg