Den traditionelle marcipan kan ofte blive en meget sød sag med et, synes jeg, meget dominerende smagsindtryk af sukker. Jeg har gode minder med marcipan og marcipanbrød, men er det muligt at lave en udgave, som er mindre sukkersød og en smule sundere end den traditionelle?
Denne opskrift på sundere marcipan kan du lave på to forskellige måder. Enten ved at søde marcipanen med kokossukker og æblemos eller blot med kokossukker. Marcipan efterlader dig med et smagsindtryk af mandler og en mere aromatisk sødme, end hvidt sukker gør.
Fordelen ved at bruge æblemos som sødekilde er, at det ikke er “tomme kalorier” ligesom hvidt sukker. Fordelen ved kokossukker er, at den bidrager med et forholdsvist lavt glykæmisk indeks (det vil sige, at den påvirker blodsukkeret mindre end hvidt sukker), mens dens, synes jeg, fantastiske aroma gør, at du ikke behøver at bruge nær så meget, som af den hvide sukker.
Så her får du en let twistet marcipanopskrift, der indeholder en smule mindre sukker og som ikke smager så endimensionelt, som den traditionelle. Aromatisk og med smagen af det, det er!
Note: Hvis du laver varianten med både kokossukker og æblemos, bliver marcipanen en smule mere vandet i teksturen. Det gør den, fordi der er mindre (kokos)sukker til at binde vandet. Til gengæld træder smagen af mandler tydeligere frem.
Kilder: “McGee on Food & Cooking” af Harold McGee
Opskriften
Ca. 12 marcipankugler
Ingredienser
- 150 g mandler, afhindede eller smuttede
- 1/3 tsk fint salt
- 1/2 tsk vaniljepulver
Enten
- 30 g kokossukker
- 2 spsk vand
Eller
- 2 spsk kokossukker
- 3 stor æblemos, usødet
- 1 spsk vand
Evt.
- 75 g mørk chokolade
- 1 spsk grofthakkede mandler
Fremgangsmåde
Blend mandlerne til mel i en kaffekværn eller på en food processor. Blend med salt, vaniljepulver og kokossukker.
Vend mandelmassen ud i en skål og tilsæt vand (og eventuelt æblemos). Ælt massen sammen og tril til små kugler eller brød.
Overtræk eventuelt med en god, mørk chokolade og drys med hakkede mandler.