Et stenalderbrød er et ‘rugbrød’ lavet kun af kerner, æg og olie eller smør. Det er dermed kalorierigt, men får ikke blodsukkeret til at stige hurtigt, som hvidt hvedebrød ville gøre. Det kan anvendes fuldstændig ligesom rugbrød med al slags pålæg, er super til madpakken og kan fryses ned, for eksempel i skiver med madpapir mellem, så du lige kan tø en skive stenalderbrød op i brødristeren eller ovnen, når det skal spises.
Næring i stenalderbrød
Det sunde fedt er det enkelt- eller flerumættede fedt, som blandt andet findes i fed fisk, skaldyr, nødder, kerner, frø, avocado, koldpressede planteolier og oliven. Det mættede fra kokosolie er også sund fedt. Læs mere om fedt her.
Proteiner mætter godt, uden at indeholde mange kalorier. Proteiner findes blandt andet i fisk, kød, æg, mejeriprodukter, nødder, kerner og frø. Læs mere om protein her.
Kostfibre er ikke-stivelsesholdige kulhydrater, som er ufordøjelige i den menneskelige tyndtarm. De hjælper tarmenes bevægelser for at få maden videre i systemet og fordi det tager tid, stiger blodsukkeret ikke så hurtigt. Derudover er de med til at transportere affaldsstoffer og de binder vand, så maden fylder og dermed mætter mere. De findes især i fuldkornsprodukter, grove grøntsager, nødder, kerner og frø. Læs mere om kostfibre her og kulhydrater generelt her.
Prøv også vores stenaldermuffins – de er altså lækre!
Opskriften
1 brød
Forberedelse: 5 min. / Tilberedning: 60 min. / I alt: 65 min.
Ingredienser
- 500 g kerner (eller 1 pakke stenalderblanding)
- 4 stk æg
- 0,5 dl oliven-/rapsolie eller smør
- 0,5 dl vand
- 1 tsk salt
- 1 stk revet gulerod (kan undlades)
Fremgangsmåde
Dette brød er dejlig nemt. Bland alle ingredienserne i en brødform (for eksempel lavet af silikone) og smid i ovnen på 160 grader almindelig ovn i 1 time. Easy peasy.
De 500 gram kerner kan for eksempel være:
– 100 gram græskarkerner
– 100 gram solsikkekerner
– 100 gram sesamfrø
– 100 gram hørfrø
– 100 gram mandler
Men du kan også lege med det selv og udskifte med for eksempel chiafrø, afskallede hampefrø, andre nødder end mandler, kokosmel eller tørrede tranebær. Velbekomme 🙂
Tak for opskrift
Hvad er holdbarheden på det og hvordan bør det opbevares ?
Hej Louise
Velbekommen 🙂 Jeg vil gætte på minimum 2 uger og det skal opbevares på køl pga. æggene 🙂 //Cecilie
Skal mandlerne smuttes
Hej Laila, Nej mandlerne behøves ikke at blive smuttet inden 🙂 Mvh. Caroline
Kan de formes til boller 😀 Ser lækkert ud!
Hej Anna. Ja, det tænker jeg godt at de kan // Caroline.