Vintermad
Vinterens kulde og mørke, betyder heldigvis også hygge med te, suppe og stearinlys. Det er årstiden for de knoldede jordskokker, som smager fantastisk rå i råkost, i ovnen med rodfrugter, olie og sesam, som erstatning for kartofler eller i jordskokkesuppe.
Hvordan er den nem?
Mange bruger ordet ‘nem’ på opskrifter for at få dig til at bruge dem, men alligevel kan de indeholde ingredienser, du ikke ved hvad er, eller som skal købes i specialforretninger. De kan også indeholde flere forskellige eller tidskrævende tilberedningsmetoder som iblødsætning eller hævning natten over. Hvis dette er tilfældet, er det efter vores mening ikke længere en nem opskrift.
Denne opskrift er nem, fordi:
- blenderen er udskiftet med en stavblender
- kartofler og jordskokker skal ikke skrælles
- der er anvendt almindelige råvarer
- den er overskuelig
- jordskokkerne og kartoflerne skal skæres i grove stykker, så det går hurtigt
Luft i maven?
Nogle oplever luft i maven og oppustethed af at spise jordskokker, men ikke alle. Hvis du er en af de uheldige, så erstat dem med en anden rodfrugt såsom pastinak eller spis lidt mindre portioner.
Sæson
Sæsonen for danske jordskokker er fra oktober til marts.
Som en bonus er denne jordskokkesuppe også meget billig at lave – alle ingredienserne der er brugt, er let tilgængelige og ikke en stor udgift.
Hvis du vil have lidt inspiration til andre supper, du kan lave i de kolde tider, har vi her nogle gode forslag:
Opskriften
2 portioner
Forberedelse: 10 min. / Tilberedning: 20 min. / I alt: 30 min.
Ingredienser
- 2 stk løg
- 2 stk kartofler
- 500 g jordskokker
- 3 fed hvidløg (kan undlades)
- 2 spsk olie (fx. raps)
- 1 stk bouillonterning
- 0,5 L vand
- ca. 2 tsk drys salt
- 1 dl kokosmælk (valgfrit)
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Skyl jordskokkerne og kartoflerne grundigt og skær der værste væk
Hak løg, hvidløg, kartofler og jordskokker groft
Opvarm lidt olie i en gryde og steg løg og hvidløg i et par minutter
Tilføj herefter jordskokkerne og kartoflerne og lad det stege med 3-4 minutter
Hæld vand, bouillon og salt i (rør rundt)
Kog i cirka 15 minutter
Tjek at jordskokkerne og kartoflerne er møre
Blend med en stavblender
Smag til med salt og evt. hvidvinseddike
Server med topping
For eksempel: persille, ristede kerner, forårsløg eller ristede kikærter
Det ser virkelig lækkert ud, dejligt man kan få inspiration til egen madlavning
Hej Cecilie,
Hvor dejligt at høre 🙂
Mvh. Cecilie
Savner info omkring opskalering af indhold ved fx 6 el 8 Pers – det ser skønt ud!