Jeg er i det nye år begyndt at eksperimentere mere med kødfri aftensmad. Ud over at kød (og særligt økologisk kød) er dyrt, så er det også utroligt miljøbelastende. Derfor har jeg kastet mig ud i de efterhånden mange alternativer, der findes derude. Særligt er jeg blevet glad for køderstatninger på soyabønner i granuleret form (det ligner lidt instant-kaffe), som har et højt indhold af protein (65 gram pr. 100 gram) og kan bruges i alle retter, hvor der normalt anvendes hakket kød. Derudover svarer 125 gram soyagranulat til 500 gram hakket kød, hvilket mit madbudget jubler over.
I denne opskrift har jeg kombineret det mexicanske og det tyrkiske med lækker, frisk grønt i flotte farver, så alle sanserne stimuleres. I stedet for umami fra kødet har jeg opblødt soyagranulatet i bouillon og tilføjet en lækker, cremet dip, så følelsen af kød ikke mangler i retten. Bon appetit!
Overvejer du også en grønnere livsstil, men ved ikke helt, hvordan du skal komme i gang, så kan jeg anbefale nedenstående indlæg:
Vege-hvaffornoget?
Fem gode råd til at skære ned på dit kødforbrug
Challenge: Meatless Monday – hvad, hvorfor og hvordan?
Alternative proteinkilder
Opskriften
1 person
Soya-ret
- 30 g soyagranulat fx Soy4You
- 120 g vand
- stk grøntsagsbouillon
- 1 pakke krydderiblanding fx fajita- eller tacomix
Dip
- 1/2 dl tyrkisk yoghurt ell. andet mejeriprodukt
- 1/2 håndfuld frisk mynte
- 1/2 håndfuld frisk persille
- drys salt
- drys peber
- stk citronsaft (kan udelades)
Salat
- 2 stk gulerødder skåret julienne (lange tynde stænger)
- 1/2 stk peberfrugt skåret i tynde strimler
- 30 g kål fx spidskål skåret i tynde strimler
- stk smør eller olie til stegning
- 1 skive groft brød eller fladbrød (kan udelades)
Fremgangsmåde
Kog vandet og opløs bouillonen heri.
Tilsæt soyagranulat og lad det bløde op i cirka fem minutter.
Hæld vandet fra gennem en si, og lad soyagranulatet dryppe af.
Imens hakker du krydderurterne i ønskede mængder og blander med yoghurten, som du smager til med salt, peber og eventuelt citronsaft.
Varm lidt smør eller olie op i en wok eller pande, og svits grøntsagerne nogle minutter, så de stadig har bid.
Læg dem på en serveringstallerken og dæk evt. med sølvpapir til resten er klar
Svits soyagranulatet i en smule smør eller olie og smag til med krydderiblandingen
Anret dine grøntsager sammen med soyagranulat og myntedip
Spis gerne et stykke groft brød eller lækkert fladbrød til