Disse fuldkornsscones er lavet med 100 % fuldkornsmel, og er derfor en sundere udgave end de tradtionelle. Det endda uden at gå på kompromis med smagen – kornenes skaldele giver nemlig en dejlig smag. Særligt i kombination med frugterne og den lidt fede dej.
Scones er en type af boller, som hæver ved hjælp af bagepulver istedet for gær. Det gør dem hurtige at lave og nemme at have med at gøre. Selvom man måske ikke skulle tro det, er konsistensen på disse fuldkornsscones dejlig blød trods det høje fuldkornsindhold.
Efter at have fiflet med disse i køkkenet, har jeg for alvor fået lov at mærke de varme barndomsfølelser, som jeg altid har haft for chokoladescones. Denne opskrift er uden chokolade, men stadig ganske sød og kan sagtens gøre det ud for det søde element til kaffen. De smager bedst, hvis du bager dem samme dag, som du skal bruge dem.
Tip: Du kan også bruge eksempelvis kokossukker eller muscovadosukker i stedet for hvidt sukker, de giver begge en mere aromatisk og sød smag, end hvidt sukker gør. Pæren kan også erstattes med æble – et lille æble eller pære vejer cirka 40 g.
Hvis du vil lave veganske scones, kan du også sagtens lave disse med hjemmelavet vegansk “smør“.
Opskriften
8 stk.
Ingredienser
- 225 g fuldkornsmel
- 1 spsk bagepulver
- 1 knsp salt
- 75 g blødt smør
- 25 g sukker
- 75 g tørrede dadler
- 1 stk lille mellemhård pære
- 0,75-1 dl mælk
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 220 grader.
Bland mel, bagepulver og salt i en skål. Gnid melet med den bløde smør, til du har en smuldret masse. Skær dadlerne i små skiver og skær pæren/æblet i tern. Tilsæt sukker, dadler og 0,75 dl mælk til melblandingen. Ælt til du har en blød, sammenhængende dej, tilsæt eventuelt resten af mælken. Ælt forsigtigt den ternede frugt ind i dejen uden at mose dem for meget.
Rul dejen til 8 små scones med en højde på 1,5-2 cm eller rul dejen og udstik scones med glas (diameter på 6 cm). Læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag dine scones i 12-15 minutter ved 220 grader. Bank på bunden for at høre om de er færdige. De skal lyde hule. Afkøl dine scones på en bagerist.