Den frodige, grønne natur er smuk at kigge på. Samtidig er den et stort tag-selv-bord af kendte og mindre kendte spiselige planter, du med fordel kan høste og bruge i køkkenet. Mange af de vilde planter smager tilmed rigtig godt og kan tilsættes i mange forskellige madretter.
I dette indlæg sætter jeg fokus på brændenælden. Brændenælde er nemlig en super sund urt, og så vokser den stort set alle steder, så den er let at få fat på. Urten er rig på vitaminer og mineraler og har et højt indhold af jern, hvilket gør den til en særlig ideel spise for kvinder i den fødedygtige alder. Brændenælder smager mildt i retning af spinat og bruges ofte i bolledej, frikadeller og suppe. Herunder får du opskriften på brændenældepizza.
Alt efter smag kan de øvrige ingredienser på pizzaen skiftes ud. Disse er valgt på baggrund af en frisk og god smagssammensætning og flotte farver efter bagning. Pizzabunden indeholder en smule gulerod, som også giver bunden en flot gylden farve.
Opskriften
1 pizza
Ingredienser
- 25 g gær
- 1,25 dl lunkent vand
- 110 g hvedemel
- 110 g grahamsmel (eller andet groft mel)
- 1 stk gulerod
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 1,25 L brændenælder
- 1 dåse tomatpuré
- 1-2 stk kartofler
- 4 stk radiser
- 1 stk løg
- 1 drys salt
- 1 drys peber
- 50 g gorgonzola
Fremgangsmåde
Pluk brændenælderne et godt stykke fra vejen, hvor de vokser vildt. Tag kun mindre planter og brug handsker og en saks, så du ikke brænder dig. Fyld en 4-liters frysepose uden at presse brændenælderne sammen.
Opløs gæren i lunkent vand og bland med olie og salt. Riv guleroden og rør det i gærblandingen sammen med melet. Ælt dejen og sæt den til hævning under et viskestykke i cirka 30 minutter. Skyl brændenælderne grundigt i koldt vand. Sørg for at alle små dyr er væk. Skær brændenælderne ud i mindre stykker. Du kan eventuelt holde dem fast med en gaffel, mens du skærer. Skær kartofler, radiser og løg i skiver.
Rul dejen ud på en bageplade med bagepapir. Fordel først tomatpuré, dernæst brændenælder og til sidst kartofler, radiser og løg på dejen. Drys med salt og peber.
Bages midt i en forvarmet ovn ved 220 grader i cirka 30 minutter. 5 minutter før udtagning fordeles gorgonzola på pizzaen og den bages færdigt.