Hvornår har du sidst været i skoven? Massere af studier (herunder også flere danske) har kunnet påvise, at dét at omgås naturen har en masse fremmende effekter på vores sundhed.
At omgås naturen kan:
- mindske stress
- lindre irritationsfølelser
- udvikle éns stedssans
- fremme koncentrationen
- udvikle éns kropslige-såvel som ens spirituelle nærvær
- det kan dæmpe svære tilstande som angst eller depression
- fremkalde sansende erindringsspor hos demente
Det lyder da umiddelbart rigtig, rigtig godt for os! Desværre viser mange af de selvsamme studier, at jo længere man (rent geografisk) bor fra en skov, jo sjældnere kommer man i dem – og det giver jo meget god mening!
Skovens dag
Der er ofte mange grunde til, at vi ikke får det gjort. Men lige i dag er det måske mere oplagt end så mange andre dage! I dag er det nemlig Skovens Dag.
Skovens Dag er en FN-temadag, der finder sted hvert år d. 21. marts for at sætte fokus på skov, skovbrug og skovrydning. I Danmark er Skovens Dag en dag, som hvert år giver mulighed for at komme ud i det fri og prøve forskellige aktiviteter. De seneste år har budt på blandt andet geocaching, træklatring med udstyr, bålmad mm.
Nu hvor du ved det her, så håber vi at du har lyst til at fejre skovens dag i samspil med naturen. Hank op i dig selv og tag din kæreste, din veninde, din familie, din hund eller måske lydbogen i hånden – vi tror virkelig ikke, at du vil fortryde det!
Blomkålsrisotto
For at binde en sløjfe på dagen, får du her en opskrift på blomkålsrisotto – ja du hørte rigtigt! Den gode gamle klassiker risottoen, har fået nye ben at gå på – også alligevel ikke helt. Det “eneste”, vi har byttet ud, er nemlig risene. Risotto risene er nemlig udskiftet med blomkål, men fortvivl ikke. Man bliver stadig dejlig mæt! Retten er stadig hamrende god og fuld af smag – og så er den stadig dejlig cremet.
Buon appetito!
Se også denne opskrift på fyldte portobello svampe med spinat, feta og persille. De smager hammer-godt!
(I forbindelse med Skovens dag kan man, i samarbejde med Den Danske Naturfond, give sig selv eller en ven en pakke med tre skov-postkort, som, udover at være super flotte, donerer du samtidigt til Den Danske Naturfond, som på den måde kan sikre 15 kvadratmeter urørt skov. Kortene koster 200 kroner. Du kan købe skov-postkortene via følgende link: https://ddnf.dk/stoet/vinterkort/. Ikke noget sponsoreret her, vi er bare vilde med idéen 🙂
Opskriften
2-3 personer
Forberedelse: 10 min / Tilberedning: 20-30 min / I alt: 30-40 min
Ingredienser
- 300 g blomkålsris
- 200 g valgfrie svampe
- 1 stk fintsnittet porre
- 4 dl soyafløde eller fløde 18%
- 1 fed hvidløg, presset
- 100 g parmesan, revet
- 1 stk grøntsags boullionterning
- 2 spsk olivenolie
- 2 dl hvidvin
- 1 stk æggeblomme
- salt og peber
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Kom blomkålsris i en skål, og hæld kogende vand over. Hæld i en si, og lad væden løbe fra. Svampene skæres i skiver og steges på en pande i 5 minutter.
I en gryde sauteres hvidløg i olivenolie. Hæld hvidvinen i gryden og lad alkoholen fordampe, i ca. 5 minutter. Tilsæt porre, blomkålsris og halvdelen af fløden. Lad det simre, til det begynder at koge ind. Tilsæt den resterende fløde med bouillonterningen og lad det koge helt ind igen.
Tag risottoen af varmen og rør en æggeblomme i, sammen med revet parmesanost. Vend svampe og bacon i, smag til med salt og peber.
Velbekomme 🙂
Mmmhh.. hvor ser den altså bare dejlig ud! Den må prøves!
Kh. Christina
Det er så lækkert! 🙂
//Cecilie
Ser lækkert ud! I ingredienserne kan jeg ikke se der står bacon, men du skriver i fremgangsmåden, at bacon vendes i sammen med svampene?