Opskriften på denne galette har vi været så heldige at få lov til at dele fra Emma Martinys skønne kogebog Ærlig og herlig mad, som I kan læse en anmeldelse på her. Boghvede-galetten med rødbede, feta og karameliserede løg er bare en ud af et hav af lækre opskrifter, som du kan finde i Emma Martinys kogebog.
Opskriften
2 personer + frokost til dagen efter
Tærtedej
- 250 g boghvedemel + mel til udrulning
- 1/2 tsk salt
- 75 g smør
- 1 stk æg, str. M/L
- 1 stk æggehvide
Glaserede rødløg
- 1 stk rødløg
- 1 spsk smør
- 1 spsk balsamicoeddike
- 1 tsk ahornsirup
- 1 drys salt
Fyld
- 1 stk æg, str. M/L
- 150 g feta
- 1 håndfuld frisk timian
- 1 drys salt og friskkværnet peber
- 2 stk rødbeder
Fremgangsmåde
Først laver du tærtedejen. Bland boghvedemel og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det i melet, indtil det ligner finvalsede havregryn.
Pisk æg og æggehvide sammen i en kop, og tilsæt det til skålen. Begynd nu at ælte dejen sammen, indtil den er smidig, blød og en smule klistret. Hvis æggene er meget store, kan du tilsætte lidt mere mel, og er de små, kan du bruge en skefuld vand, så dejen får en god og hverken klistret eller tør konsistens.
Sæt dejen i køleskabet i 15 minutter, imens du forbereder fyldet og forvarmer ovnen på 175 grader.
Smelt smøret på en pande, og skær rødløget i skiver. Lad rødløgsskiverne stege ved middel varme på panden, indtil de begynder at blive brune. Tilsæt da balsamicoeddike og ahornsirup, imens du vender rundt i panden. Drys med salt, og tag panden af varmen, når al væsken er fordampet.
Rør ægget sammen med 100 gram feta, bladene fra halvdelen af den friske timian og friskkværnet peber i en foodprocessor eller med en håndmixer.
Skræl rødbederne, og skær dem ud i tynde skiver.
Tag nu dejen ud af køleskabet, og rul den ud i en cirkel på et stykke bagepapir. Den skal fylde næsten en hel bageplade.
Smør ægge- og fetamassen ud i en stor cirkel med en diameter på cirka 30 cm, og fordel derefter rødbedeskiverne over. Drys med resten af fetaen og de karameliserede rødløg. Pynt med kviste af timian, og fold derefter siderne af dejen op over fyldet. Det behøver ikke at være pæn, men sørg for, at der ikke kommer hulle i dejen, så fyldet kan flyde ud i ovnen.
Sæt galetten i ovnen i 30-40 minutter, indtil dejen er sprød og gylden. Servér den straks, og gem gerne et stykke til frokost dagen efter.