Denne nøddepaté er en af mine absolutte yndlingsretter. Den er let at customize efter køleskabsresterne, eller hvis der er særlige behov at tage hensyn til. Eksempelvis hvis du har enten er allergiker eller vegetar til bords. Jeg laver den både til “hverdag og fest”, hvor den bringer ligeså stor tilfredsstillelse hos kødspisere som vegetarer. En fin ret eksempelvis til julemiddagen eller -frokosten.
Nøddepaté har en dejlig smag og tekstur, mens den indeholder masser af fibre fra speltkernerne og umami fra champignon. Ønsker du at mindske fedtindholdet i retten, fordi der bruges en masse mandler, foreslår jeg, at du vandsteger løg og champignon. Det gør du ved at stege i en smule vand istedet for olie og tilsætte mere løbende, men kun hvis grøntsagerne er ved at brænde fast. Du kan læse mere om vandstegning i indlægget her.
Nøddepateen smager godt både på rugbrød, som køderstatning eller som tilbehør til salat.
Tip! Du kan let udskifte ingredienserne, så hvis du hellere vil bruge almindelig fløde eller måske endda mælk eller havremælk, så prøv dig frem! Brug dine foretrukne løg, nødder og de kerner eller ris, du nu har på lager. Hvis du har PCO(S), eller af andre grunde ønsker at sænke kulhydratindholdet, og gerne vil lave denne nøddepaté, så benyt perlebyg eller perlerug i stedet for speltkerner.
Opskriften
6 personer
Forberedelse: 40 min. / Tilberedning: 50 min. / I alt: 90 min.
Ingredienser
- 100 g speltkerner, quinoa eller brune ris
- 2 stk store løg
- 500 g champignon
- 3 spsk tamari eller soyasauce
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk tørret timian
- 200 g mandler
- 1,5-2 dl soyafløde
- 2 stk æg, ML
- 2 tsk groft salt
- 0,5-1 tsk peber
- 1 tsk olivenolie til formen
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Kog speltkernerne efter anvisningen og lad dem køle en smule af.
Hak løgene fint (evt. i food processor). Steg løgene bløde og tilsæt presset hvidløg, når de næsten er færdige. Put dem i en stor skål. Rens champignon og kør dem af to portioner i en food processer. Hak en portion fint og den anden medium-groft.
Tilsæt en lille smule vand til panden, og steg halvdelen af de hakkede champignoner, til de begynder at frigive mere vand. Når vandet næsten er fordampet tilsættes timian og 1-2 spsk. tamari eller sojasovs. Steg yderligere 1 minut. Bland med løg og steg den sidste portion på samme måde.
Hak halvdelen af mandlerne semi-fint og resten groft.
Vend nødder med champignon og løg, og smag til med salt og peber (den må gerne være en smule salt før bagningen). Vend det hele med fløde og æg. Konsistensen skal være sammenhængende, ikke tør, men heller ikke så våd, at der ser ud til at være overskydende væske.
Put massen i en springform smurt med olivenolie. Bag patéen ved 175 grader varmluft i 50-60 minutter. Bag indtil patéen er flot brun på toppen.
Hej, kan nøddepateen fryses uden det ødelægger konsistensen?
Hej Tina. Jeg har ikke erfaring med at fryse denne, men mit bud er, at det kan du sagtens. Patéen indeholder ikke umiddelbart nogle ingredienser, som kan være “problematiske” at fryse – her tænker jeg på, at det særligt er kød, som kan miste sin vandbindingsevne og hermed saftighed. Grøntsager, korn, nødder og fløde er ikke noget jeg har haft problemer med at fryse før.
Dog vil jeg tro, at du skal varme patéen op langsomt og ved lav temperatur for ikke at gøre den tør. Ellers kan du lade den tø lidt op på forhånd eller hælde en smule vand ovenpå den undervejs, som man kan gøre det med lasagne (uden ost).
Vh. Stiine
Tak for svar 🙂
Kan man bruge noget andet end æg?
Hej Simone
Det har vi ikke prøvet, men tænker jeg sagtens at du kan 🙂
Vend gerne tilbage med resultatet, hvis du prøver det!
Glædelig jul
Cecilie