Olivenolie er meget mere end bare en uundværlig ingrediens i køkkenet – det er en ældgammel skat med et væld af forskellige smagsoplevelser.
Det er en af de ældste og mest værdsatte olier i verden, og har derfor også en central plads i mange kulturer, kendt for sine mange sundhedsmæssige fordele og den lækre, delikate smag. Gennem tiden har olivenolieproduktion udviklet sig til at være en kunstform i sig selv, der værdsættes af madentusiaster og kokke verden over.
Olivenolie er med andre ord gået fra at være noget, der hovedsageligt blev dyrket i middelhavsområdets olivenlunde, til i dag at være en råvare, der bliver dyrket hos moderne olivenolieproducenter flere steder i verden. Olivenolie findes i mange forskellige smagsvarianter – fra de subtile og frugtige til de intense og mere krydrede.
Hvordan produceres olivenolie?
Selve olivenolien produceres gennem en proces, hvor olien udvindes fra modne olivenfrugter. Først bliver frugterne høstet og sidenhen sorteret og vasket. Herefter bliver de kværnet for at danne en masse, eller en pasta, der så bliver omrørt i en proces, der kaldes for malaxering.
Efter malaxeringen bliver olivenolien separeret og filtreret fra olivenmassen, og herefter bliver det opbevaret et sted, hvor olien beskyttes mod luft, lys og varme.
Artiklens indhold
Vælg den bedste olivenolie
Når du skal vælge den bedste olivenolie, er der flere ting, du kan overveje at se efter.
Olivenolie er som regel klassificeret i tre forskellige kategorier; ekstra jomfru olivenolie, jomfru olivenolie og renset olivenolie. Ekstra jomfru olivenolie er den fineste af dem, fordi den er af den højeste kvalitet. Den bliver fremstillet af friske oliven ved mekaniske processer og uden brug af kemikalier. Hvis du vil være sikker på at få en god olivenolie, er det derfor altid en god idé at vælge en ekstra jomfru olivenolie for at sikre den bedst mulige smag.
Vi har samlet vores bud på en række lækre ekstra jomfru olivenolier, der gør sig glimrende både alene eller som tilbehør til salater, bagning, dressinger eller til sautering.
Vi anbefaler: Clearspring Ekstra Jomfru olivenolie
Denne ekstra jomfru olivenolie fra Clearspring har en delikat og rund smag. De varme, tørre somre og milde fugtige vintre i Syditalien, hvor olivenolien er produceret, sikrer at den lækre økologiske olie har en god smag og en dejlig karakter.
Den er især velegnet til salater, bagning, dressinger, diverse dips og til sautering.
- Økologisk og vegansk
- Fra Italien
- Indhold: 100 cl.
Olivenolien fra Clearspring kan købes hos Matas her.
Vi anbefaler: Urtekram Ekstra jomfru olivenolie
Denne lækre ekstra jomfru olivenolie er fremstillet gennem tre generationer hos familien Reineirs ved Chania på Kreta. Olivenolien har en meget karakteristisk smag, og er frisk og frugtig med en afstemt bitterhed.
Olien anvendes til salater, dressinger og brød.
- Økologisk
- Fra Grækenland
- Indhold: 500 ml.
Olivenolien fra Urtekram kan købes hos Helsam her.
Vi anbefaler: Finca la Torre Ekstra jomfru olivenolie Hojiblanca
Den prisvindende olivenolie fra Finca la Torre er en vaskeægte gourmet-olivenolie fra Spanien. Den er blevet kåret som en af verdens bedste ekstra jomfru olivenolier flere år i træk, og har endda også vundet priser i New York, Japan og Canada. Den er kun udvundet via mekaniske processer, og har en intens og frugtig smag med noter af banan, tomater, æble, mynte og basilikum.
Den lækre olie er især velegnet til salater, smoothies, friskpresset juice og som erstatning for smør.
- Biodynamisk
- Fra Spanien
- Indhold: 250 ml.
Olivenolien fra Finca la Torre kan købes hos Helsebixen her.
Vi anbefaler: Oro del Desierto Ekstra jomfru olivenolie
Valle de la Luz er en ekstra jomfru olivenolie, der er fremstillet i Spanien. Olivenfrugterne kommer fra gårde i Tabernas Desert, og selve produktionen bliver lavet med modne oliven og oliven, der er i veraison – dvs. at de er på det stadie, hvor de ikke er helt modnet endnu. De bliver høstet og presset samme dag. Der er derfor ingen ilt, der kan påvirke kvaliteten, hvilket giver den fineste jomfru olivenolie. Olien er lavet på en blanding af blandt andet Picual oliven, der er mest fremtrædende i smagen.
Olien har en smuk gylden farve, og er blød og afbalanceret med noter af mandel, figen, tomat og modne oliven. Sød og let bitter i smagen.
Den er især velegnet rå, i salater og til stegning.
- Økologisk
- Fra Spanien
- Indhold: 500 ml.
Olivenolien fra Oro del Desierto kan købes hos Helsebixen her.
Vi anbefaler: Demeter Ekstra jomfru olivenolie
Olivenolien fra Demeter er en lækker, biodynamisk, ekstra jomfru olivenolie, der er produceret i Grækenland. Olien er koldpresset og har en middel frugtig smag, og så er den udvundet udelukkende ved mekaniske processer. Olivenolie fra Demeter er af den højeste kvalitet.
Den er især velegnet til middelhavsretter, salater, grillede grøntsager og til stegning.
- Biodynamisk
- Fra Grækenland
- Indhold: 500 ml.
Olivenolien fra Demeter kan købes hos Helsam her.
Artiklen indeholder affiliate links.