Chiagrød med kefir er en opskrift udviklet med fokus på at styrke tarmfloraen.
I artiklen Kend dine tarmbakterier kan du læse om tarmfloraens betydning for sundhed og velvære. Tarmbakterier og deres sammensætning siges at have en stor sammenhæng med vores immunforsvar, hjerne og en række sygdomme.
Spis tarmen i topform
Grøntsager, frugt, fibre og sunde fedtstoffer er gode kilder til et tarmboost. Tarmbakterierne udnytter nemlig antioxidanter og fibre til at vokse sig i antal og beskytte dig mod sygdomme.
Du vil opleve at være mindre oppustet, have bedre afføringsmønstre og generelt bare have mere energi samt bedre humør i hverdagen.
Rapsolie
I denne opskrift er der tilsat rapsolie, fordi det er vigtigt med sunde fedtstoffer (de umættede) i hverdagen. Vi får nemlig for meget omega 6, da denne fedtsyre findes i de fleste af vores fødevarer i den vestlige verden – blandt andet i kød. Rapsolie indeholder primært omega 9 fedtsyren og herunder hører også olivenolie, mandelolie og avocadoolie, som du med fordel kan bruge som alternativ i chiagrøden. Sunde fedtstoffer smører ligeledes tarmslimhinden, hvilket er gunstigt hvis man eksempelvis lider af forstoppelse og bidrager ligeledes med bedre optagelse af vitaminer og mineraler.
Chiafrø
Chiafrø bidrager med et højt fibre indhold og er samtidig en fin kilde til omega 3 fedtsyren alfalinolensyre (ALA). Omega 3 fedtsyrer er essentielle, da vi ikke selv kan danne dem i kroppen.
Alfalinolensyren i chiafrø er ca. 20 gram per 100 gram, hvilket er meget i sammenligning med andre frø, planter og nødder.
Kefir
Kefir indeholder probiotiske bakterier (også kaldet mælkesyrebakterier) som er gunstige for tarmen. Specielt er det nyttigt med probiotika, hvis man for nyligt har været på en antibiotikakur eller lider af irritabel tarm.
Kefir er en yoghurtlignende drik som er fremstillet ud fra en gæringsproces, hvor mælk bliver tilsat kefirgryn. Derefter bliver mælken fermenteret, hvilket vil sige at mælkesukkeret bliver gæret og dermed syrnet, hvorefter der dannes mælkesyrebakterier.
Læs mere om kefir og mælkesyrebakterier her
Læs også disse opskrifter der er specielt udviklet til at styrke tarmen:
Opskriften
1 portion
Ingredienser
- 100 g kefir
- 75 g skyr naturel
- 75 g friske/frosne bær
- 1 spsk rapsolie
- 1 knsp vaniljepulver
- 2 spsk chiafrø
- 1/2 dl vand
- 50 g friske bær efter ønske som topping
Næringsindhold
Kalorier
392
Fedt
24,4g
-Mættede fedtsyrer
2,78g
-Monoumættede fedtsyrer
9,35g
-Polyumættede fedtsyrer
10,2g
Kulhydrat
20,9g
-Sukkerarter
17,8g
-Kostfibre
13,5g
Protein
18,1g
Salt
0,2g
Fremgangsmåde
- Kefir, skyr, bær, olie og vaniljepulver blendes
- Chiafrø og vand røres sammen med massen
- Grøden stilles på køl natten over
- Den færdige grød toppes med friske bær
Opskriften
1 portion
Ingredienser
- 100 g kefir
- 75 g skyr naturel
- 75 g friske/frosne bær
- 1 spsk rapsolie
- 1 knsp vaniljepulver
- 2 spsk chiafrø
- 1/2 dl vand
- 50 g friske bær efter ønske som topping
Næringsindhold
Fremgangsmåde
- Kefir, skyr, bær, olie og vaniljepulver blendes
- Chiafrø og vand røres sammen med massen
- Grøden stilles på køl natten over
- Den færdige grød toppes med friske bær