Mealprep… du har måske hørt det før? Du har måske oveni købet, prøvet det før?
Ofte er det noget, folk forbinder med, at man prepper sine måltider fuldstændig og så spiser præcis det samme maaange dage i træk. Af den grund er der mange, der tænker, at mealprep ikke er noget for dem. Men! der er altså en anden måde at gøre det på – og derfor skal du fortsætte med at læse med her….
Måden vi gør det på her, er at preppe en masse forskellige elementer, som man, gennem et vist antal dages tid, kan sammensætte sine måltider af. Der er altså mulighed for at variere sine måltider samtidig med, alt er forberedt, så du ikke skal bruge lang tid på dine måltider – hvilket er formålet med mealprep.
Man bestemmer selvfølgelig selv, hvor lang tid man vil preppe til – men vi har valgt fire dage.
Det passer med, at de madvarer vi har preppet, holder sig friske samt, at man ikke går helt død i, ens måltider består af de samme elementer – varierede eller ej.
Men hvorfor mealpreppe?
Det kan være svært for mange at leve sundt fordi, der konstant skal tages beslutninger.
Hver dag, flere gange om dagen, skal du tage en beslutning om, hvad du skal spise.. ofte skal du også tilberede dette måltid. I og med hverdagen kan være travl og ikke så overskudsfyldt for mange mennesker, kan det være svært at træffe “gode beslutninger” så mange gange på den dag. Mest af alt fordi den gode/sunde/billige beslutning ofte kræver en del mere af en.. Ved at lave mealprep, bliver det nemmere at tage den gode beslutning. Det bliver helt oplagt, da du har forberedt al maden, og alt du skal gøre, blot er at sammensætte måltidet. Det gør, at du vil have nemmere ved at opretholde den sunde livsstil. Det kan også gøre, at du sparer penge, da du ikke er nødsaget til at købe færdiglavet mad på de travle aftner.
Måden du kan gøre det på, er for eksempel ved at sætte et par timer af søndag aften og forberede det hele der. Hvis du planlægger det ordenligt, behøver det ikke tage mere en 1,5-2 timer (eksklusiv indkøb). Ved at gøre dette vil du spare tid og penge samt sikre dig selv sunde måltider!
De elementer vi har valgt at preppe i denne mealprep, er:
Bagt butternut squash (kan udskiftes med græskar eller sweet potato)
Ristede kikærter (kan udskiftes med stegt tofu eller anden bønne)
Bagt broccoli (kan udskiftes med blomkål)
Quinoa (kan udskiftes med brune ris)
Grønkål (kan udskiftes med spidskål eller palmekål)
Bønnedip (kan udskiftes med hummus fra et supermarked eller hjemmelavet, vi har en opskrift her)
Tahindressing (kan udskiftes med hvilken som helst ønsket dressing – fx. pesto, goma, creme fraiche dressing)
Ristede kerner (kan udskiftes med saltede peanuts eller andre saltede nødder)
Gulerødder – udskårede (kan være hvilken som helst uskåret grøntsag – agurk, peberfrugt eller bladselleri)
Overnight oats (du kan selvfølgelig spise, hvad du vil til morgenmad, dette er blot en morgenmad, der er nem at forberede)
Valgfri tilføjelser/toppings:
Agurk
Persille
Sauerkraut
Idéer til måltider af disse elementer – disse kan du se på billedet i toppen:
En wrap med grønkål, kikærter, bønnedip, quinoa og butternut squash
En rugbrødsmad med bønnedip og ristede kikærter – evt. persille og ristede kerner
En “buddha bowl” med alle elementerne
En salat af grønkål, halverede cherry tomater, ristede kikærter, tahindressing og ristede kerner
Quinoa stegt med broccoli, kikærter og grønkål – her kan tilføjes soya og andre krydderier
Som snack spises gulerødder med bønnedippen som dyp
Overnight oats kan toppes med forskellige ting fra dag til dag (peanutbutter, hampefrø, kakaonibs, gojibær, kokos, andet frugt osv.) samt kan varmes i mikrobølgeovn, hvis ønsket
Vi har prøvet at lave ca. beregninger for morgenmad, frokost og aftensmad for en person i fire dage. Dette er dog svært, da alle er forskellige og ikke spiser lige meget – samt måltiderne ikke nødvendigvis er ens hver dag. Så vær opmærksom på, at mængderne muligvis ikke passer til dig.
Her er en indkøbsliste, hvis du ønsker at forberede denne mealprep:
- 2 dåser kikærter
- 1 dåse lima bønner (eller anden type hvid bønne)
- 1 glas soltørrede tomater
- 1 butternut squash
- 2 broccoli
- 1 pose grønkål
- en pose quinoa
- en pose gulerødder
- 1 pose frosne bær
- 2 bananer
- 1 L plantemælk
- 2 stk. citron
- cherry tomater
Indkøb også, hvis du ikke har det i forvejen:
- olie
- salt og peber
- paprika
- spidskommen
- boullionterninger
- kanel
- rosiner
- hvidløg
- forskellige kerner
- soya
- tahin
Valgfrit:
- agurk
- persille
- forårsløg
God fornøjelse med denne mealprep!
Opskriften
Morgenmad, frokost og aftensmad til én person i ca. 4 dage
Forberedelse: 1 time / Tilberedning: 30 min / I alt: 1,5 time ca.
Bagt butternut squash
- 0,5-1 stk butternut squash (alt efter størrelse)
- 2 spsk olie
- 2 tsk salt
Ristede kikærter
- 2 dåser kikærter
- 2 tsk olie
- 2 tsk salt
- 2 tsk paprika
- 2 tsk spidskommen
- 2 tsk løgpulver (valgfrit)
- 2 tsk hvidløgspulver (valgfrit)
Bagt broccoli
- 2 stk broccoli
- 2-3 tsk salt
- evt. olie
Kogt quinoa
- 4 dl quinoa
- 2 stk boullionterninger
- 8 dl vand
Bønnedip m. soltørrede tomater (her kan sagtens laves dobbelt portion)
- 1 dåse limabønner (butter beans)
- 8 stk soltørrede tomater
- 2 spsk tahin
- 0,5 stk citron (saften heraf)
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk paprika
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk salt
- 1 spsk gærflager (valgfrit)
- 0,5-1 dl vand
Tahindressing
- 1 dl tahin (helst den lyse og meget flydende, arabiske variant)
- 3 spsk soya
- 1 fed hvidløg (eller 1 tsk pulver)
- 0,5 stk citron (saften heraf)
- 1-2 tsk ahornsirup (eller andet sødende)
- 0,5-1 dl vand
- 1 tsk sesamolie (valgfrit)
- 1 tsk risvinseddike (valgfrit)
Overnight oats (til fire portioner)
- 4 dl havregryn
- 4 spsk chiafrø
- 2 stk banan (moset)
- 2 dl rosiner
- 2 dl frosne bær
- 4 tsk kanel
- 2 tsk kardemomme (valgfrit)
- 4 dl plantemælk
- 2 dl vand
Grønkål
- 1 pose grønkål
- 1 spsk olie
- 0,5 stk citron (saften heraf)
Resten
- 1 dl blandede kerner
- 1 stk agurk
- 0,5 kg gulerødder
- 1 bakke cherry tomater
Idéer til ekstra/toppings
- persille
- syltede rødløg
- forårsløg
- sauerkraut
Fremgangsmåde
Start med at tænde din ovn på 200 grader og klargør din butternut squash – hvis den er økologisk, behøver du ikke skralde den
Skær den i ønskede (mundrette) stykker og bag den i ovnen i ca. 30 minutter
Klargør herefter kikærterne og dit broccoli
Dit broccoli skal blot skæres i buketter og tilføjes til en bageplade
Kikærterne kommes i en skål og blandes med olie og krydderier
De kan herefter tilføjes til samme bageplade som broccoli
Bag disse i ovnen i ca. 20 minutter
Herefter klargøres quinoaen, ved at skylle den grundigt i en si, hvorefter den overføres til en gryde (med låg)
Her tilføjes vand, boullion og evt. krydderier og det bringes i kog
Når vandet koger, skru så ned og lad quinoaen simre i 15 minutter
Når der er gået 15 minutter, kan du blot slukke for blusset og lad quinoaen dampe (under låg) i 10 minutter ekstra
Mens alt ovenstående er i kog/i ovn, kan du begynde på din bønnedip
Bønnerne skal drænes og skylles og derefter overføres til en blender/foodprocesser
Her tilføjes blot resten af ingredienserne, og det hele blendes, til det har en cremet konsistens
Dippen smages til med salt og citron
Herefter kan tahindressingen forberedes
Bland blot alle ingredienserne i skål og pisk det godt sammen
Hvis konsistens er for tyk, tilføj blot mere vand
Nu kan du begynde på dine overnight oats
Her moses bananerne og tilføjes til en skål
Bland herefter resten af ingredienserne i samme skål og stil blandingen i køleskabet
Som navnet indikerer, skal det stå over natten og tykne
Det er op til dig, om du på forhånd opdeler portionerne i fire beholdere, eller om du blot deler det ud dag for dag
Nu kan du begynde at preppe din grønkål
Her skal bladene vaskes grundigt, hvorefter den hårde stilk fjernes (den er ikke rar at spise)
Grønkålen rives i små stykker og tilføjes til en skål
Her overhældes den med olie og citron – og så skal den ellers masseres lidt!
Og nej, jeg laver ikke sjov – ved at du “massere” grønkålen, bliver den mindre bitter samt får en mindre rå tekstur, fordi man nedbryder cellestrukturen. Derved kan den også (for nogle) være lettere for fordøjelsen (dette step er unødvendigt, hvis kålen skal tilberedes)
Så i med hænderne og tryk godt på det – det ændrer både størrelse, udseende og smag i denne proces!
Nu kan du riste dine kerner, hvis ønsket
De skal blot på en tør pande og ristes i op til 5 minutter – hold godt øje med dem, de brænder nemt på!
Til sidst er det blot at udskære gulerødderne til stave, hvis ønsket
Dette kan også gøres dag til dag
Opbevar al maden i forskellige bøtter i køleskabet – og nyd, at du nu har mad klar til de næste mange dag!