Har du ekstrem meget luft i maven eller en badebold af en oppustet mave, hvor du har svært ved at komme på toilettet? Faktisk mener man, at der er omkring halvanden million danskere, som har problemer med fordøjelsen. En god fordøjelse og mave i balance er fundamentalt for sundheden og ens velbefindende.
Fordøjelseskanalen
I forbindelse med at skabe samt vedligeholde en god fordøjelse er det relevant at vide, hvordan processen foregår. Har man problemer, kan det hjælpe en til at finde ud af, hvor det opstår – og så er det muligt at finde en løsning på maveproblemerne. Læge Søs Wollesen foreslår, at man fører en dagbog over ens mave. Det vil jeg klart anbefale, hvis uheldet er ude, og man ikke ved, hvor der skal gribes ind.
1. trin
I munden starter fordøjelsen. Når du tygger, knuses maden til mindre stykker og bliver blandet med spyt. Spyttet består af vand, antistoffer, slim (glykoproteiner), salte, bikarbonater og enzymer, der går ind og nedbryder stivelsen i maden.
- Man producerer dagligt 1-1,5 liter spyt
2. trin
Når maden er blevet tygget, bliver det transporteret ned gennem spiserøret til mavesækken. Det er muskler i halsen, der kontrollerer synkningen. I mavesækken bliver den nedbrudte mad blandet med mavesaft, som findeler maden. Saltsyren i mavesaften opløser maden og sørger for at dræbe eventuelle bakterier. Sammen med vand og enzymet peptin, bliver maden blandet til en blød masse kaldet chymus, som mavens peristaltik (bevægelser) transporterer videre til tyndtarmen.
- Mavesækken kan rumme 50 ml i tom tilstand og 1.500 ml i fyldt tilstand
- Mavesækken er kun få millimeter tyk
- Tømning af mavesækken på 1,5 liter tager cirka 2-4 timer
3. trin
Tyndtarmens væg består af mange væv, der har stor betydning for tarmens peristaltik (bevægelse), som har betydning for transporten af chymus (den nedbrudte mad) igennem systemet. Tømningen fra mavesækken til tyndtarmen er påvirket af selve madens sammensætning, altså hvad man har spist, og hvilken pH det har. Væsker fra bugspytkirtlen og leveren neutraliserer den sure pH, som mavesaften har. Det er vigtigt, at pH’en bliver neutraliseret, for at enzymerne i tyndtarmen kan fortsætte fordøjelsen. De kan ikke virke i et surt miljø.
- Tyndtarmen er fire meter lang
- Diameteren er cirka to centimeter
- De fleste næringsstoffer bliver optaget i kroppen undervejs i tyndtarmen
4. trin
Når den fordøjede mad kommer videre til tyktarmen, er der stort set kun fibre (kan ikke nedbrydes fuldstændig), væske og salte tilbage. Her bliver indholdet i tarmen mere og mere fast, der i sidste ende bliver til afføringen. Det er i tyktarmen, at tarmfloraen (bakterier) findes.
- Vandmængden i afføringen er omkring 200 ml, til sammenligning passerer der op til 10 liter væske gennem vores fordøjelse
- Omkring 1/3 af tyktarmen består af bakterier
- Det er her gasser (med andre ord, prutter) bliver produceret
5. trin
Til sidst i fordøjelsen har vi endetarmen, hvor vi kommer af med afføringen. Endetarmen er styret af to lukkemuskler. Øges mængden af afføringen i den sidste ende af tyktarmen, vil man automatisk føle en trang til at komme på toilettet. Hastigheden af tømingen varierer meget.
- Har man spist et måltid, tager det typisk fire timer for den første del af maden at komme fra tyndtarmen til tyktarmen
- Hele måltidet er kommet igennem på cirka ni timer
Hvordan skal afføringen så være?
Ovenstående billede viser, hvordan afføringen helst skal være – og hvordan den ikke skal være. Din afføring skal være som type tre eller fire. Bristolskalaen er et vidt anvendt skema i diverse undersøgelser af patienters afføring. Billedet er brugt til at give en idé om, hvordan det skal se ud i tønden – ja, du bliver nødt til at kigge, når du er færdig! Ellers bliver du ikke klogere på situationen.
Gode råd til at få fordøjelsen i balance
- Drik vand, vand og vand! Dagligt indtag bør ligge på 1½-2 liter.
- Spis 150 gram grøntsager og 150 gram frugt dagligt.
- Spis fuldkorn! Læs artiklen her for mere info og idéer.
- Loppefrøskaller, såsom produktet HUSK er godt at indtage, hvis fordøjelsen er på tværs.
- tilskud af mælkesyrebakterier kan også hjælpe fordøjelsen i balance.
- Tyg maden godt og grundigt.
- Spis mindre portioner og langsommere.
- Vær fysisk aktiv flere gange om ugen.
- Fjern fokus! Problemet opstår ofte, når man tænker for meget på det.
Kilder: Ernæringsfysiologi – en grundbog, Læge Søs Wollesens bog ‘Sund mave sådan’
Fotos: Wikimedia Commons/William Crochot og Wikimedia Commons/Kyle Thompson