For flere uger siden lavede jeg en portion hjemmelavet rødkål. Jeg brugte en hel del af det friske rødkålshoved, men det lykkedes mig alligevel ikke at få bugt med hele hovedet. Jeg er stor modstander af madspild og så må hovedet på bloggen, om man så må sige, for at tænke det røde kål ind i madlavningen. Rødkålen er, som resten af kålfamilien, en fødevare, hvor du virkelig får meget mad for pengene og det holder sig ganske længe i køleskabet. Jeg vil gerne snige grøntsager ind i alle måltider, men morgenmåltidet har dog hidtil voldet mig lidt problemer. Jeg vil her introducere dig til en grød med rødkål, som smager rigtig dejligt og giver en god start på dagen.
Hvad får jeg fra rødkålen?
Et højt indhold af C-vitamin, kostfibre og et lavt energiindhold. Rødkålen ligger ca. på niveau gulerødder og hvidkål med 2 g. kostfibre pr. 100 g. Det lyder umiddelbart ikke af meget, hvis man sammenligner med storebroderen, grønkål, som er helt oppe på 6,2 g. pr. 100 g. Men men men, det er værd at have in mente her, at rødkålen indeholder bare 30 kcal pr. 100 g og vejer en del mere end grønkålen. Ergo vil man hurtigt nå de samme niveauer, simpelthen fordi man spiser mere af den røde end af den grønne. Og så kan den erstatte store mængder kød og kulhydrater (ris, nudler, spaghetti osv.). Det er både godt for din økonomi og for dit helbred.
Psst. ved indtagelse af blot 120 g. rå rødkål dækkes dit daglige behov for C-vitamin med 100 %. Let, ikk?
Udover grød har jeg også brugt rødkål i:
- Wokretter: Heri skal det være tyndskårede, lange strimler (resten af året bruger jeg hvidkål). Det smager og fylder godt og det nedsætter mængden af kulhydrater, da ca. halvdelen af nudlerne kan undværes (det samme kan gøre sig gældende finthakket i en risret).
- Lasagne, kødsovs, chili con carne (pollo) o.lign.: Hvis kålen er finthakket kan du reducere det hakkede kød med næsten 50%. Kålen har en smule sødme i sig, som gør det ud for den spsk. sukker, som kan være en god smagsgiver i disse simrende retter. Tip: Brug evt. lidt ren kakao istedet.
- Råkostsalat: Vend dit rødkål med appelsiner, hasselnødder, dadler, lidt honning og kanel.
Kilde: foodcomp.dk, Nordic Nutrition Recommendations (NNR)
Opskriften
1 person
Ingredienser
- 1 håndfuld fintsnittet rødkål
- ½ æble
- 20-30 brombær, evt. fra frost
- 35 g havregryn
- 1-2 tsk kanel
- A38 eller andet syrnet mælkeprodukt
- kerner og nødder efter smag, evt. solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø og mandler
Fremgangsmåde
Det finthakkede rødkål koges op i 1 dl vand. Lad det stå og simre ca. 15 min. til rødkålen er mør. Tilsæt derefter æble, brombær (er de friske skal de først i til sidst) og kanel. Efter fem minutter tilsættes havregryn og kerner. Når det hele er blevet til en samlet masse er grøden færdig. Mængden af vand kan variere lidt, alt efter hvor vandholdig æble og bær er. Hold øje med grøden og tilsæt ekstra vand lidt ad gangen, hvis det er nødvendigt. Pektinet i æble og bær sørger for en samlet masse og “stivner” gradvist med, at grøden bliver køligere, så det gør ikke noget, at grøden er en smule flydende.
Jeg har en god deciliter A38, og, som vist på billedet, lidt morbær på toppen. Det kan lige så godt være skyr og hakkede nødder eller andet.