Savner du inspiration til morgenmaden, og kan du godt lide at eksperimentere med nye og anderledes ingredienser, så skal du helt sikkert prøve den populære chiagrød. Chiagrød er lavet på de meget omtalte/ombloggede chiafrø. Hvis du tænker “hvad er chiafrø dog for noget”, så læs med her.
Chiafrø er som navnet antyder, små sorte frø. De er blevet dyrket i Syd- og Mellemamerika i over 4000 år. Senere hen forsvadt chiafrø dog næsten. I 1990’erne genopdagede man chiafrø, som i dag bliver kaldt “runners food” over hele verden. Chiafrø er stort set smagsneutrale, og kan derfor bruges til at øge næringsindholdet i dine madretter uden at ændre på smagen.
Chiafrø er propfyldt med kostfibre, protein og omega 3, hvoraf især sidstnævnte kan være svær at få tilstrækkeligt af. 100 gram chiafrø indeholder 36 gram kostfibre, 20 gram protein og 16 gram n-3-fedtsyrer (omega 3) – en særdeles fremragende næringsstofsammensætning. Du skal dog være opmærksom på, at det anbefales, at man højst indtager 15 gram chiafrø per dag, hvilket svarer til cirka to spiseskeer.
Opskriften på chiagrøden indgår også i vores glutenfrie opskriftsamling, som du finder i vores app under “kostplaner”.
Opskriften
1 portion
Forberedelse: 5 min. / Tilberedning: 0 min. / I alt: 5 min.
Ingredienser
- 2 spsk chiafrø
- 1/2 dl mælk
- 1/2 dl skyr, yoghurt naturel, A38, græsk yoghurt eller lignende
- honning til at søde med
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Aftenen inden du skal bruge grøden, blander du alle ingredienserne (undtagen honning) sammen i en bøtte og sætter den på køl. Du tænker måske, at der er lige rigeligt med væske til den smule chiafrø, men det er nødvendigt, da chiafrø binder deres egen vægt 10-12 gange i væske. Næste morgen tilsættes nødder, kerner, frugt og bær efter eget valg. Til slut sødes grøden med honning eller andet foretrukken sødemiddel. Jeg tilsætter gerne en halv spiseske usødet kakaopulver aftenen inden, da jeg elsker smagen af kakao – det kan helt klart anbefales, hvis du er en chokoladeelsker som mig (og hvem er ikke det)!
Bonusinfo: Chiafrø kan også bruges i brød og kager eller i en hjemmelavet mysli. Du kan også vælge at drysse det over din sædvanlige skål yoghurt, skyr eller hvad du nu spiser til morgenmad.
Tak for dejlig inspiration og en god forklaring bag de populære chiafrø 🙂
Men hvor kan de købes henne? Har ikke kunne finde dem i supermarkedet, men det kan være, jeg har stirret mig blind..
Og ja, så selvfølgelig mange tak for en meget inspirerende blog!!
Tusind tak, Isabella (: De kan købes i diverse helsekostbutikker, og så har jeg også set dem i Føtex. Men tror ikke der er så mange supermarkeder, der fører dem endnu.
Mon man skal en tur forbi helsekosten? Skal helt sikkert også prøve denne grød! 🙂
Gør det! Det er så godt (: